Verschillende soorten SUSHI

Veel mensen houden van sushi eten en doen dit regelmatig, maar niet iedereen is op de hoogte van de verschillende soorten sushi die er bestaan, of wat het ene type van het andere onderscheidt.
De Japanse keuken bestaat uit veel meer dan alleen sushi, maar in het Westen kunnen we slechts een deel van hun gastronomische spectrum proeven, en meestal is wat we bestellen aangepast aan de Europese smaken, waardoor het ook betaalbaarder is.
Ontdek heerlijke soorten sushi
Sushi is veel meer dan alleen een Japanse lekkernij die in het Westen in verschillende vormen is aangepast. Het is een ervaring op zich en als je weet hoe je het op de juiste manier moet bestellen en eten, haal je zoveel meer uit elk bezoek aan sushi-restaurants.
Over het algemeen wordt sushi in kleine porties bereid en meestal kun je ze in één hap opeten. Ze zijn er in verschillende vormen.
Sushi wordt traditioneel met de hand gegeten, hoewel restaurants het normaal gesproken serveren met stokjes (hashi).
* Enkele van de meest voorkomende vissoorten die in sushi worden gebruikt, zijn tonijn, zalm, yellowtail, makreel, zeebaars, snapper en heilbot.
* Je kunt ook zeevruchten vinden zoals garnalen, octopus, sint-jakobsschelpen, inktvis, mosselen, zee-egels en paling. Octopus en zee-egels zijn een verworven smaak en kunnen even wennen zijn.
Buiten Japan verwijst de naam 'sushi' naar de meest voorkomende soorten, zoals makizushi of nigirizushi. Er is ook sashimi, dat is rauwe vis, maar dan zonder rijst.

Maki
Dit is de meest bekende sushisoort.
"Maki" betekent broodje in het Japans en dat is precies wat maki is: rijst met rauwe vis en andere ingrediënten, gerold in nori (zeewier).
--> als de rol erg dun is, wordt het hosomaki genoemd
--> als het dikker is, wordt het futomaki genoemd
--> als het gevuld is met komkommer, is dit kappamaki.

Uramaki
"Ura" betekent letterlijk tegenovergesteld, het is een maki, maar dan binnenstebuiten.
Dus deze keer is de rijst gewikkeld aan de buitenkant van de nori-rol die de ingrediënten bevat.

Temaki
"Te" betekent met de hand.
Temaki zijn nori in de vorm van een kegel, gevuld met rijst en andere ingrediënten.
We kennen ze als handrollen.

Nigiri
Nigiri is ook sushi, maar dan zonder het gebruik van nori.
Het zijn kleine, geknede rijstreepjes, bedekt met een stukje rauwe vis of andere ingrediënten, zoals een Japanse, zoete omelet.

Gunkan
Dit is een bootachtige vorm, met rijst gewikkeld in een strook nori.
Dit bootje is vaak gevuld met viskuit.

Inari
Dit ziet eruit als een loempia, maar is gemaakt van gebakken tofu (inari in het Japans) en is gevuld met gearomatiseerde rijst en/of groenten.

Oshi
Letterlijk "duwen" of "persen", het bestaat uit een laag rijst met vis of groenten en wordt vervolgens "geperst" in een vierkante of rechthoekige vorm, oshibako genaamd.

Chirasi
Dit woord betekent "verspreiden", en chirasi wordt meestal bereid door de rijst, rauwe vis en andere sushi-ingrediënten op een bord te "spreiden".
Als je geen tijd hebt om elk stukje sushi te bereiden, is dit je beste optie met dezelfde ingrediënten.