Menopauze - Symptomen

12-11-2020

De menopauze wordt gedefinieerd als het tijdstip waarop de menstruatiecyclus permanent stopt als gevolg van de natuurlijke uitputting van ovariële eicellen door veroudering. 

De diagnose wordt meestal retrospectief gesteld nadat de vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. 


Introductie


De menopauze wordt gedefinieerd als de tijd in het leven van een vrouw, meestal tussen de 45 en 55 jaar, wanneer de eierstokken stoppen met het produceren van eieren (ovulatie) en de menstruatie eindigt. 

Na de menopauze kan een vrouw niet meer zwanger worden. De menopauze gebeurt niet plotseling; de meeste vrouwen ervaren meerdere jaren van veranderingen in hun menstruatie voordat ze volledig stoppen. 

Gedurende deze tijd beginnen veel vrouwen ook symptomen van de menopauze te krijgen. 

Deze zijn het gevolg van afnemende niveaus van oestrogeen in het lichaam en kunnen opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vaginale droogheid omvatten. 

Van een vrouw wordt gezegd dat ze de menopauze heeft voltooid als ze een heel jaar zonder menstruatie is geweest. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw stopt met menstrueren is 51 jaar. 

De menopauze is een normaal onderdeel van het leven van een vrouw en hoeft niet altijd te worden behandeld. De veranderingen die vóór en na de menopauze plaatsvinden, kunnen echter storend zijn. Als u vervelende symptomen heeft, zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. 


GAAT IK DOOR DE MENOPAUZE?


Er worden verschillende termen gebruikt om de tijd voor en na het stoppen met menstruatie te beschrijven.

  • De overgang van de menopauze (ook wel "perimenopauze" genoemd) is het moment waarop uw menstruatie begint te veranderen (meestal minder frequent). Deze fase duurt gemiddeld vier jaar en eindigt wanneer je je laatste menstruatie hebt.
  • De menopauze is voltooid wanneer het 12 maanden geleden is sinds uw laatste menstruatie.
  • "Postmenopauze" is de tijd na de menopauze (een vrouw die de menopauze heeft doorgemaakt kan worden omschreven als "postmenopauzaal").

De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar, hoewel de leeftijdscategorie kan variëren tussen ongeveer 45 en 55 jaar. Vrouwen die vóór de leeftijd van 40 jaar door de menopauze gaan, worden geacht een abnormaal vroege menopauze te hebben (vroegtijdig ovariumfalen of primaire ovariële insufficiëntie genoemd).

Ben je 45 jaar of ouder en heb je in 12 maanden geen menstruatie gehad, dan is de kans groot dat je in de overgang bent geweest. De meeste vrouwen in deze groep hebben geen laboratoriumtests nodig om dit te bevestigen, vooral als ze menopauzale symptomen hebben zoals opvliegers of vaginale droogheid.

Als u jonger bent dan 45 jaar en niet meer menstrueert of denkt dat u symptomen van de menopauze heeft, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige. Mogelijk moet u testen (om bepaalde hormoonspiegels te meten) om te zien of de menopauze of een ander probleem de oorzaak is van uw symptomen.

Na hysterectomie - Als u geen baarmoeder heeft (bijvoorbeeld als u een hysterectomie heeft gehad) maar u nog wel eierstokken heeft, gaat u nog steeds door de menopauze wanneer uw eierstokken stoppen met het produceren van eieren. Het kan echter moeilijk zijn om te weten wanneer dit gebeurt, omdat u geen menstruatie heeft. U kunt symptomen van de menopauze krijgen als uw eierstokken niet meer werken en uw oestrogeenspiegels in het bloed beginnen te dalen. Als u last heeft van vervelende symptomen van de menopauze na een hysterectomie, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.


MENSTRUELE CYCLUS VERANDERINGEN


Veel vrouwen beginnen veranderingen in hun menstruatie op te merken tijdens de overgang van de menopauze (perimenopauze). Dit gebeurt als gevolg van de veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam. Symptomen

  • Heb meer of minder vaak menstruatie dan normaal (bijvoorbeeld elke vijf tot zes weken in plaats van elke vier)
  • Bloedingen hebben die minder dagen aanhouden dan voorheen
  • Sla één of meer menstruaties over
  • Begin symptomen van de menopauze op te merken, zoals opvliegers (zie 'Overgangssymptomen' hieronder)

Abnormale bloeding - Het kan moeilijk zijn om te weten of vaginale bloedingen abnormaal zijn wanneer u in de buurt van de menopauze bent. Over het algemeen moet u uw arts of verpleegkundige raadplegen als u de volgende symptomen heeft:

  • Vaginale bloeding vaker dan om de drie weken
  • Overmatige, hevige menstruatiebloedingen
  • Tussen je menstruaties spotten
  • Vaginale bloeding na de menopauze (zelfs als het maar een bloedvlekje is)

Onregelmatige vaginale bloedingen kunnen een normaal onderdeel van de menopauze zijn, of het kan een teken zijn van een probleem.

Menopauze en anticonceptie - Vruchtbaarheid neemt van nature af met de leeftijd, en de meeste vrouwen hebben minder kans om zwanger te worden (zonder onvruchtbaarheidsbehandeling) na de leeftijd van 45 jaar. 

Het is echter mogelijk. Het is belangrijk om anticonceptie te blijven gebruiken als u niet zwanger wilt worden, vooral als u nog steeds maandelijks menstrueert en seksueel actief bent. U moet een vorm van anticonceptie blijven gebruiken totdat u zeker weet dat u door de menopauze bent gegaan (dwz het is 12 maanden of langer geleden sinds uw laatste menstruatie). Als u eenmaal in de menopauze bent, kunt u niet zwanger worden.

Als u een hormonale anticonceptiemethode gebruikt, zoals pillen, een injectie, een vaginale ring of een huidpleister, overleg dan met uw arts of verpleegkundige om erachter te komen wanneer u moet stoppen. 

Veel soorten hormonale anticonceptie zijn over het algemeen veilig om door te gaan tijdens de perimenopauze; voor vrouwen die de pil tijdens de perimenopauze willen gebruiken, raden de meeste experts een laaggedoseerde versie aan. Als u echter rookt, mag u tijdens de perimenopauze geen anticonceptiepillen gebruiken. 

Omdat hormonale anticonceptiemethoden de menstruatiecyclus beïnvloeden, kunnen ze het moeilijk maken om te zeggen wanneer de menopauze heeft plaatsgevonden. Uw arts kan voorstellen om te stoppen met anticonceptie zodra u de gemiddelde leeftijd voor de menopauze nadert (51 jaar) en om te kijken of uw menstruatie aanhoudt en of u symptomen van de menopauze ervaart. 

Als u tijdens de perimenopauze wilt stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie, kunt u eerder overstappen op een niet-hormonale methode (zoals condooms en/of zaaddodend middel). Als u ouder bent dan 45 jaar, een niet-hormonale anticonceptiemethode gebruikt en gedurende 12 maanden geen menstruatie heeft gehad, kunt u helemaal stoppen met het gebruik van anticonceptie.

Als u een spiraaltje (IUD) heeft, moet u dit in ieder geval laten zitten tot u de gemiddelde leeftijd voor de menopauze (51 jaar) voorbij bent. 

Als u wilt, kunt u wachten en uw spiraaltje laten verwijderen wanneer het verloopt.


MENOPAUZE SYMPTOMEN


Als de eierstokken stoppen met werken, dalen de niveaus van het hormoon oestrogeen. Dit is wat leidt tot de typische symptomen van de menopauze. Sommige vrouwen hebben weinig of geen symptomen van de menopauze, terwijl andere vrouwen vervelende symptomen hebben die hun leven verstoren. Deze symptomen beginnen vaak tijdens de overgang van de menopauze, voordat u volledig stopt met menstrueren. Er zijn echter behandelingen die kunnen helpen.

Veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn:

  • Opvliegers - Opvliegers zijn het meest voorkomende symptoom van de menopauze en treffen tot 60 tot 80 procent van de vrouwen. Ze beginnen meestal als een plotseling gevoel van warmte in de borst en het gezicht; het warme gevoel verspreidt zich vervolgens door het hele lichaam en houdt twee tot vier minuten aan. Sommige vrouwen zweten tijdens de opvlieger en voelen dan koude rillingen en rillingen wanneer de opvlieger eindigt. Sommige vrouwen hebben een gevoel van angst of hartkloppingen tijdens de opvlieger. Opvliegers kunnen één of twee keer per dag optreden of zo vaak als een keer per uur gedurende de dag en nacht.

Opvliegers beginnen meestal ruim voor je laatste menstruatie. Het is niet duidelijk waardoor opvliegers worden veroorzaakt. De meeste vrouwen die opvliegers hebben, zullen ze (gemiddeld) ongeveer vier jaar blijven houden. 

  • Nachtelijk zweten - Opvliegers komen 's nachts vaker voor dan overdag. Wanneer ze tijdens de slaap optreden, worden ze 'nachtelijk zweten' genoemd. Nachtelijk zweten kan ervoor zorgen dat u door uw kleding heen zweet en u uit uw slaap haalt omdat u het warm of koud heeft. Dit kan één of meerdere keren per nacht gebeuren. Vaak wakker worden kan het moeilijk maken om een ​​goede nachtrust te krijgen. Als gevolg van een onderbroken slaap ontwikkelen veel vrouwen andere problemen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
  • Slaap problemen - Tijdens de overgang naar de menopauze, sommige vrouwen beginnen om problemen in slaap te vallen of door te slapen, zelfs als ze niet nachtelijk zweten te hebben. Slaapproblemen kunnen ervoor zorgen dat u zich de volgende dag moe en prikkelbaar voelt. Er zijn effectieve behandelingen voor slaapproblemen beschikbaar. (Zie "Patiënteneducatie: behandelingen voor slapeloosheid.
  • Vaginale droogheid - Aangezien de niveaus van oestrogeen in het lichaam vóór en tijdens de menopauze afnemen, kunnen de weefsels in de vagina en urethra (de buis die urine van de blaas naar buiten het lichaam transporteert) dun en droog worden. Dit kan ongemak, jeuk of pijn veroorzaken tijdens seks. 
  • Depressie - Tijdens de overgang van de menopauze ontwikkelen veel vrouwen nieuwe stemmingsproblemen, zoals somberheid, concentratieproblemen, zich niet geïnteresseerd voelen in normale activiteiten, te veel slapen of moeite hebben met doorslapen. Vrouwen met een voorgeschiedenis van depressie kunnen een recidief opmerken tijdens de overgang van de menopauze. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige als u symptomen van depressie of een blauwe plek heeft die niet weggaan. Er zijn een aantal effectieve behandelingen beschikbaar.



BEHANDELING VAN DE MENOPAUZE


Niet alle vrouwen hebben behandeling nodig voor symptomen van de menopauze. Als uw symptomen mild zijn, zijn er dingen die u zelf kunt proberen die kunnen helpen. Maar voor meer ernstige of hinderlijke symptomen zijn er effectieve behandelingsopties beschikbaar.

Menopauzale hormoontherapie - Oestrogeen is de meest effectieve behandeling voor opvliegers. Hoewel er in het verleden zorgen waren over de veiligheid van hormoontherapie, is het voor de meeste gezonde vrouwen die hulp zoeken bij symptomen van de menopauze veilig, laag risico en effectief. Het moet worden gestart vóór de leeftijd van 60 jaar en wordt over het algemeen gegeven voor maximaal vijf jaar. Het wordt niet aanbevolen voor vrouwen met een voorgeschiedenis van (of met een hoog risico op) bepaalde medische problemen, waaronder borstkanker, hartaandoeningen en beroertes. 


Hormoontherapie omvat meestal een combinatie van oestrogeen en progestageen (een progesteron-achtig medicijn), hoewel vrouwen die geen baarmoeder hebben (bijvoorbeeld na een hysterectomie) alleen oestrogeen nodig hebben. 

Hormoontherapie is beschikbaar in een pil die u via de mond inneemt, een huidpleister, een vaginale ring en een huidgel, crème of spray. 

Naast het verlichten van opvliegers, kan hormoontherapie ook helpen bij andere symptomen van de menopauze, waaronder vaginale droogheid, depressie en andere stemmingsproblemen. Sommige vrouwen die met een depressie worstelen, kunnen echter ook een behandeling met een antidepressivum nodig hebben. 

Als je geen hormoontherapie nodig hebt voor opvliegers, maar je hebt problemen met vaginale droogheid, kan vaginaal oestrogeen helpen. Dit is anders dan de oestrogeenpreparaten die worden gebruikt om opvliegers te behandelen; het komt in een veel lagere dosis en hoeft niet te worden ingenomen met progestageen. Het is verkrijgbaar als een crème, tablet of flexibele plastic ring die u in de vagina inbrengt. 

Niet-hormonale behandelingsopties - Als u last heeft van opvliegers, maar hormoontherapie niet kunt nemen of liever wilt vermijden, zijn er alternatieven. Hoewel hormoontherapie de meest effectieve behandeling is voor opvliegers, zijn niet-hormonale alternatieven voor veel vrouwen een goede optie. 


Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld om te worden gebruikt in plaats van advies van uw arts of andere medische professionals. Raadpleeg bij gezondheidsgerelateerde vragen altijd eerst uw arts of zorgverlener.

© 2021 Best LIfe blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin