Hoe bewaar ik fruit en groenten?

14-11-2020

Laat de zomer eeuwig duren (tenminste rond etenstijd).

Zou het niet geweldig zijn als de zomer eeuwig kon duren? Hoewel eindeloze lange en luie dagen bij het zwembad misschien niet in de kaarten liggen, kun je het seizoen met minstens een paar maanden verlengen. Als je denkt dat vers fruit en groenten het beste van de zomer zijn, dan zul je in december de dagelijkse herinneringen aan het strand waarderen - gewoon door je koelkast of voorraadkast te openen.

Producten die in de zomer worden geplukt tijdens de piekrijpheid, zijn een uitstekende kandidaat voor conservering. 

Hier is een gids voor de beste manier om de maximale smaak van de meest voorkomende soorten producten bij warm weer te behouden.


Boerenkool of snijbiet



Deze groenten, inclusief volwassen spinazie, kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Probeer deze methode voor gemakkelijke toegang later: breng een grote pan water aan de kook en laat de greens erin vallen, werk in porties. Laat het 15 seconden sudderen, gebruik dan een tang om het uit het hete water te halen en laat het in een ijswaterbad vallen om het kookproces te stoppen. Eenmaal volledig afgekoeld, knijp er zoveel mogelijk water uit en vorm er ballen van, ongeveer zo groot als tennisballen. Leg op bakplaten, dek af met plasticfolie en vries in. Eenmaal bevroren, breng je de groene ballen over in zakken met ritssluiting en bewaar je ze in de vriezer. Verwijder eenvoudig één bal per keer om in de komende maanden te koken.


Salade 



Springmix en rucola uit je oren? Eet op: deze delicate groenten behouden hun smaak of textuur niet wanneer ze worden bewaard. Geniet van alle salades die je nu kunt, en mix dingen met creatieve vinaigrettes .

Indien je ze toch enkele dagen vers wilt houden kan je ze inwikkelen in een vochtige propere keukenhanddoek en bewaren in de koelkast. 


Verse kruiden



Pesto is niet alleen voor basilicum. Een mals kruid (gebruik gewoon de bladeren; gooi de stelen weg of gebruik het in bouillon) met noten, olie, zout en peper en een beetje (optioneel) kaas is de ideale manier om de verse zomerkruiden levendig te houden. Hoewel je ze kunt drogen door ze ondersteboven in bundels op een droge en hoge plek in huis te hangen, behouden ze hun smaak beter in de sausachtige consistentie van een pesto.


Paprika's (alle soorten)



Paprika's reageren niet goed op de meeste conserveringsmethoden; ze verliezen veel smaak en krijgen een textuurhit wanneer ze worden ingevroren en verliezen hun pittige crunch wanneer ze worden gebeitst. Maar ze kunnen worden verkoold, geschild en bewaard in gekruide olie in je koelkast - denk aan de potten met "geroosterde rode pepers" die verkrijgbaar zijn in Italiaanse supermarkten - en in de koudere maanden worden gebruikt om deze heerlijke geroosterde rode pepersaus te maken .

Als je een hete peperfan bent die klaar is voor een project, is het een geweldige manier om je eigen te dehydrateren . Als je geen toegang hebt tot een dehydrator, plaats dan gespoelde en gedroogde hete pepers op een bakplaat in de oven die op de laagst mogelijke temperatuur is ingesteld. Roer en draai de paprika's een paar keer tijdens het proces. Dit duurt 2-5 uur, afhankelijk van je oven, maar er zijn een paar aanwijzingen om op te letten: als ze bruin beginnen te worden en geurig worden, koken ze in plaats van uitdrogen. Verplaats paprika's uit de buurt van "hete plekken" in de oven of kraak de ovendeur.


Zoete maïs



Maïs is *technisch gezien* geen groente of fruit - het is een graan - maar omdat het vaak wordt opgenomen in de overvloed van de zomer, pakken we het aan als een groente. Hoe je het ook bewaart, suikermaïs verliest behoorlijk wat smaak van het verse spul. Als je erop staat een batch in de herfst of winter te brengen, kun je het beste rauwe korrels invriezen. Schil de oren en gebruik een scherp koksmes om de korrels van de kolf te snijden. Doe de korrels direct in een diepvrieszak met de overtollige lucht eruit geperst en gebruik ze eerder vroeger dan later.


Tomaten



Dit is niet voor niets een van de meest iconische vruchten van de zomer! Er gaat niets boven een sappige, zoete tomaat van het seizoen, en om die reden is het ten zeerste aan te raden dat je alles eet wat je kunt terwijl het goed is. Maar tomaten blijven ook goed als ze in een saus worden gekookt. Als je het idee hebt om de hele dag in een enorme soeppan met saus te roeren, Italiaanse grootmoederstijl, je kunt ze gewoon laten sudderen tot een ongekruide tomatenstoofpot ( schil en zaad ze eerst ). Van daaruit kunt u het in de vriezer bewaren of in zakjes met ritssluiting bewaren. Als u de diepvriesmethode gebruikt, bewaar de zakken dan plat op hun zijkanten totdat ze volledig bevroren zijn. Dit resulteert in een slank pakket in plaats van een omvangrijke tas die veel ruimte inneemt in de vriezer.


Courgette/zomerpompoen



Gevoelige zomerpompoenen kunnen het beste in het seizoen worden gegeten, maar ze kunnen tot een matig succes worden bewaard door ze in te vriezen. Was de schillen en bereid ze vervolgens voor met een rasp of het rasphulpstuk op uw keukenmachine. Verzamel ze in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Bewaar geraspte pompoen in de vriezer in zakken met ritssluiting en zoveel mogelijk lucht eruit geperst. Hoewel de smaak niet zo geconcentreerd is als een verse groente, is de geraspte pompoen een uitstekende toevoeging aan frittata's en roerbakgerechten.


Aubergine



Deze blijven een paar weken goed in de vershoudlade van je koelkast, maar als je er nog maanden van wilt genieten, kook ze dan in een pittige caponata (dip) en kun je ze invriezen .


Komkommers



Je raadt het al - dit zijn uitstekende kandidaten voor beitsen. Maar zorg er eerst voor dat de variëteit aan komkommers die je hebt ideaal is om te beitsen. Cukes met een dikke schil, zoals kirby-komkommers, zijn perfect. Lange variëteiten met een dunne schil zijn niet ideaal, dus eet ze nu in salades.


Wortelgroenten (zoals wortelen of bieten)



Als je nog nooit gepekelde wortelen of bieten hebt geprobeerd , staat je een traktatie te wachten! Deze winterharde groenten zijn bestand tegen een smaakvolle pekel en worden na verloop van tijd beter en krachtiger. Terwijl "koelkastaugurken" in potten kunnen worden bewaard zonder het volledige inmaakproces, zullen de augurken langer meegaan als ze worden ingeblikt en op een donkere plaats worden bewaard, weg van dramatische temperatuurschommelingen.

Hoewel de meeste moderne huizen geen wortelkelders meer hebben, gaan deze groenten ook een paar maanden mee als ze op de koelste, droogste plek in je huis worden bewaard. Een korenmaat of mand bedekt met jute en bewaard in de kelder is het ideale "naaste beste" voor een traditionele wortelkelder.


Aardappelen



Hier is nog een kandidaat voor je geïmproviseerde wortelkelder. Hoe groter de aardappel, hoe langer hij meegaat, dus eet nu de kleintjes en bewaar de groten voor de komende maanden.


Bessen



Jam en gelei zijn hier de klassieke keuze, of je ze nu kunt bewaren of in de koelkast kunt bewaren. Maar als u op zoek bent naar een optie met minder suiker, kunt u uw bessen invriezen! Om te voorkomen dat een grote bos bessen in één keer moet worden ontdooid, vriest u ze in een enkele laag in op een omrande bakplaat. Eenmaal stevig, breng over naar zakken met ritssluiting en bewaar de vriezer. Gebruik later in gebak , smoothies of havermout .


Meloen/Watermeloen



Je moet zoveel meloen eten als je kunt terwijl het vers is, maar als je de vriesruimte hebt, kun je ook de geschilde meloen in blokjes snijden en in de vriezer bewaren om er later smoothies aan toe te voegen. Je kunt het ook in een blender verwerken en in vriezerbestendige potten of zakken bewaren (aan de zijkant ingevroren; zie het gedeelte "tomaten" voor details) en de puree uit de vriezer gebruiken. Werken met watermeloen? Een van onze favoriete dingen om te doen is het inmaken (serieus, het is heerlijk!).


© 2021 Best LIfe blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin