5 suikervrije recepten

15-10-2020

Wie moet suiker-vrij gaan? 

Idealiter zouden de meeste mensen een suiker-arm of suiker-vrij dieet volgen. Maar een suikervrij dieet of een dieet met weinig toegevoegde suikers kan vooral nuttig zijn voor mensen die problemen hebben met de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel of systemische ontsteking. 

Een suikervrij dieet is restrictiever en kan verwijzen naar een dieet waarbij je zelfs natuurlijke voedingsmiddelen met grotere hoeveelheden suiker vermijdt. 

Wat is een suiker-arm dieet?

Een suiker-arm dieet is een dieetplan dat zich richt op het handhaven van een lage algehele suikerinname. 

Er is niet één strikte definitie van dit dieet, maar het betekent meestal het kiezen van echt voedsel en het vermijden van verpakt of bereid voedsel met toegevoegde suikers. 

Bewerkte voedingsmiddelen zoals gewone snacks, fastfood en de meeste restaurantmaaltijden bevatten toegevoegde suikers voor zowel smaak- als eetluststimulering. 

Toegevoegde suikers zijn niet alleen beperkt tot voor de hand liggende items zoals koekjes of snoep. Zelfs bewerkte voedingsmiddelen zoals marinade uit de winkel, vleeswaren of diepvriesmaaltijden bevatten vaak grote hoeveelheden suiker.


#1  vistaco's


Malse en schilferige vis vol pittige smaak verscholen in bloemtortilla's en gegarneerd met knoflook-cilantro-limoensla. Jummie!


INGREDIËNTEN (3 personen)

  • 3 eetlepels boter, gesmolten 
  • sap van 1 limoen 
  • 1 theelepel chilipoeder 
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder 
  • snuifje zout 
  • 300 gr - 450 gr  kabeljauw of andere witvis 
  • ontdooid tortilla's en avocado's om te serveren 
  • sla om te serveren 

INSTRUCTIES

Verwarm de oven voor op 400 graden. Meng boter, limoensap, chilipoeder, knoflookpoeder en zout in een kleine kom. Giet het mengsel over de vis. Bak gedurende 10-15 minuten.

Haal de vis uit elkaar en bestrijk hem met de extra saus in de pan.

Maak je dressing en giet deze over de kool. 

Bereid je toppings voor (gepureerde avocado, sla, rode ui, mangosalsa, wat je maar wilt). Serveer vis in tortilla's met toppings! 

 

Pesto: Maak een saus door deze ingrediënten bij elkaar te mengen: 

  1. 1/4 kop olie
  2. 1/4 kop water 
  3. 1/2 kop gehakte groene uien
  4. 1/2 kop koriander
  5. 1-2 teentjes knoflook
  6. sap van 2 limoenen
  7. 1/2 kop zure room te mengen of Griekse yoghurt
  8. een snufje zout

SMAKELIJK!


#2 kip quinoa salade


Maak kennis met je nieuwe salade crush.

Ze is een smakelijke, vol vrolijke kleine druiventomaten en geraspte stukjes artisjok.

Allemaal lekker genesteld tussen malse kip en verse spinazie, met quinoa en een lekkere vinaigrette in Griekse stijl die zich vastklampt aan alle kleine saladeruimtes in tussen. 


INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 2 kopjes gekookte kip, versnipperd of in blokjes gesneden  
  • 1 kop gekookte quinoa
  • 1-2 kopjes kerstomaatjes, gehalveerd 
  • een blikje artisjokken van 400 ml uitgelekt en afgespoeld 
  • 1/2 kop vinaigrette naar keuze 
  • een handvol spinazie of andere verse groenten naar keuze 
  • zout, peper, knoflookpoeder naar smaak


INSTRUCTIES 

Meng alle ingrediënten in een grote kom tot alles goed gemengd is.

Breng op smaak. U BENT KLAAR!  

SMAKELIJK!


#3 pittige garnalen met bloemkoolpuree en knoflook boerenkool


Een stapel romige bloemkool puree vormt het toneel en wordt vervolgens weggestopt door die rokerige groenten voordat ze uiteindelijk hoog worden opgestapeld met een berg agressief gekruide, zoute, sappige garnalen.

Het meest HEERLIJKE nep-fancy doordeweekse diner!


INGREDIËNTEN (4 personen)

Voor de bloemkool puree:

  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden (ongeveer 6 kopjes) 
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt 
  • 1 kopje melk 
  • 3 kopjes groente- of kippenbouillon 30 ml blik witte bonen, gespoeld en uitgelekt 
  • 1/2 kop maïsmeel 
  • 1/2 kop geraspte kaas, zoals scherpe cheddar 
  • 1 theelepel zout 


Voor de boerenkool: 

  • 1 eetlepel spekvet (of olijfolie) 
  • 3 kopjes gehakte boerenkool 
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt 


Voor de garnalen: 

  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 700 gr garnalen 
  • knoflookzout, chilipoeder, cayennepeper en/of zwarte peper


INSTRUCTIES

Bloemkool puree: 

Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Voeg de bloemkool en knoflook toe. Bak een minuut of twee, tot de knoflook geurig is. 

Voeg de melk en 2 kopjes bouillon toe. Laat 10 minuten sudderen of tot ze zacht zijn. 

Voeg de witte bonen toe en prak met de achterkant van een grote houten lepel grof. Het zal soepel zijn - dat is goed. Roer de maizena erdoor en het begint een beetje in te dikken. 

Pas de consistentie aan door indien nodig de laatste kop bouillon toe te voegen. 

Roer de kaas erdoor en breng op smaak. 


Boerenkool: 

Verwarm het spekvet in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de greens en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. 

Voor de gehakte boerenkool heb ik aan het einde een beetje water toegevoegd om ze een beetje te stomen om ze af te maken. 

Verwijder boerenkool en veeg de pan schoon met keukenpapier. 


Garnalen: 

Voeg in dezelfde koekenpan de olie toe op middelhoog vuur. Dep de garnalen droog. Voeg toe aan de pan en bestrooi met kruiden naar smaak. 

Laat het een paar minuten koken en voeg dan snel een scheutje water of bouillon toe aan de pan (ongeveer 2 eetlepels) om de gebruinde stukjes en kruiden in iets van een saus-achtige laag voor de garnalen te trekken. 


Serveer: 

Serveer de garnalen en boerenkool over een grote stapel bloemkool puree! Zo lekker.  

SMAKELIJK!!


#4 cashew crunch salade met sesamdressing 


Deze cashew crunch salad zit boordevol knapperige groenten, eiernoedels, sojabonen en geroosterde cashewnoten en zorgt ervoor dat je ECHT EEN SALADE WIL ETEN. En de sesamdressing - OMG!


INGREDIËNTEN (4 personen)

Voor de salade: 

1/2 krop groene kool, fijngesnipperd 

1/2 krop paarse kool, fijngesnipperd 

2 kopjes wortelen, lucifer gesneden of versnipperd 

1 kop verse koriander, gehakt 

1/2 kop gesneden groene ui 

2 kopjes gekookte sojabonen 

1-2 kopjes geroosterde cashewnoten  

2 kopjes knapperige eiernoedels (optioneel) kip, garnalen of een ander eiwit dat je lekker vindt 


Dressing: 

1/4 kopje olijfolie (je kunt ook elke andere olie gebruiken) 

3 eetlepels witte azijn 

2 eetlepels sesamolie - erg belangrijk voor de smaak! 

2 eetlepels suiker 

1 theelepel zout 

knoflookpoeder 


optioneel: 

1/4 kopje Griekse yoghurt of mayo (meer of minder naar smaak - dit verandert het van een vinaigrette in een meer romige dressing)


INSTRUCTIES

Schud de dressing ingrediënten in een pot tot een gladde massa. 

Voeg de Griekse yoghurt of mayo (indien gebruikt) toe en schud opnieuw tot een gladde massa. 

Roer alle ingrediënten voor de salade door elkaar. Besprenkel met dressing en serveer! 

SMAKELIJK!


#5 bananenbrood muffins


Bananenbrood muffins - gemaakt met slechts 5 gezonde ingrediënten! 

geen geraffineerde suiker, natuurlijk glutenvrij en ZO lekker!


INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 2 kopjes haver 
  • 3 bananen 
  • 2 eieren 
  • 3/4 kop ontpitte hele dadels 
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout en kaneel 
  • chocoladeschilfers 


INSTRUCTIES

  • Verwarm de oven voor op 350 graden. 
  • Vet een muffin vorm in. 
  • Mix alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. 
  • Giet het beslag in de muffin vorm (je zou genoeg moeten hebben voor 10-12 muffins van standaardformaat). 
  • Top met chocoladeschilfers als je wilt. 
  • Bak gedurende 15-20 minuten. 


Maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. 

SMAKELIJK!!

© 2021 Best LIfe blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin